torstai 7. toukokuuta 2009

Lapin lastenkulttuuriverkosto

Lapin lastenkulttuuriverkoston jäsenkunnat ovat Rovaniemi, Kemi, Tornio, Ranua, Inari, Kemijärvi ja Saamelaiskäräjät. Toimialue on käytännössä koko Lapin lääni.
Verkostossa Rovaniemi on rakentanut yhteyksiä kaupungin palvelutuotannon ja lastenkulttuuritoimijoiden välillä. Erityistä huomiota on kiinnitetty visuaalisiin taiteisiin mukaan lukien talven taide, mediakasvatukseen ja varhaisiän taidekasvatukseen sekä taidelaitosyhteistyöhön, painopisteenä lasten ja nuorten oma tekeminen, luovuus ja osallisuus.

Kemin kehittämisalueena on sarjakuva. Perinteitä ja toimintaa tällä alueella on monella tavalla. Tulevaisuudessa mukana ovat muun muassa. lasten sarjakuvakilpailut, näyttelyt, oppimateriaalin tuottaminen ja yhteistyö koulujen kanssa. Sarjakuvaosaajat on Kemissä saatu mukaan hyvin. Kemissä on paikallisessa verkossa eri tahoja ja eri taiteenaloja monipuolisesti.

Tornion kehittämisalueena on taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien sekä taidekasvatuksen menetelmien kehittäminen ja taideohjaajien ja -opettajien täydennyskoulutus ja erilaisten tapahtumien kehittäminen. Museotyö on eräs Tornion vahvuus. Yhteistyö Ruotsin lähialueiden kanssa on aktiivista.

Ranualla painopistealueina ovat mediakasvatus, sanataide sekä perinteisiin kädentaitoihin yhdistyvä lasten luova keksijätoiminta. Monien kylien osin omaehtoinen taidetapahtuma- ja perinnetyö ansaitsee kiitoksen. Työn ilme on osin kotikutoinen, mikä on myös sen vahvuus.

Saamelaiskäräjien saamelaisen lastenkulttuurikeskuksen kehittämisalueena on saamelaisen perinteisen osaamisen integroiminen osaksi lastenkulttuuria sekä yleisesti taidekasvatuksen kehittäminen. Lapin erityisyys kulminoituu osin saamelaiskulttuuriin laajemminkin, joten sen kulttuurin hyödyntäminen lastenkulttuurin osalta on paikallaan.

Inarin kunta rakentaa edellytyksiä valtakunnalliset rajat ylittävälle viestintäkasvatukselle lasten ja nuorten parissa. Kulttuurityössä nuoret ovat painopisteenä. Yhteistyöalueena on Pohjoiskalotti.

Opetusministeriön vahvistamat kehittämisalueet Lapin verkostossa ovat lasten taide- ja kulttuurikasvatuksen kehittäminen paikallisesti ja alueellisesti menetelmien ja sisältöjen osalta, lapsipoliittisten ohjelmien edistäminen kunnissa ja taide- ja kulttuurikasvatuksen sisältöjen ja menetelmien kehittäminen sekä etäopetuksen kehittäminen taidekasvatuksessa.
Taiteenalakohtaiset erityiset kehittämistehtävät Lapin lastenkulttuurikeskuksella ovat sarjakuva ja mediakasvatus sekä saamelaisen lastenkulttuurin kehittäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti