torstai 14. toukokuuta 2009

Taikalamppu verkostona

Taikalamppu-verkosto on syntymähistorialtaan erikoinen: se on perustettu opetusministeriön päätöksellä. Verkoston jäsenten välillä ei siis ole ollut pitkää yhteistyöperinnettä vaan Taikalampun yhteiselon opettelu on alkanut perustamisen hetkestä lähtien. Kun OPM ei ole kuitenkaan tarkkaan määrittänyt verkoston tehtävää (vaan antanut verkoston jäsenille mm. kehittämistehtäviä), niin yhteistyö on saanut kehittyä omaa tahtiaan ja aika on kypsä verkoston määrittää itse itsensä. Periaatteessa voi väittää, että verkosto syntyy vasta nyt avoimen kommunikaation, yhteisen tavoitteen määrittämisen ja sen saavuttamiseen hyväksyttävien keinojen kirjaamisen kautta.


Taikalamppu-verkosto koostuu tällä hetkellä kolmestatoista itsenäisestä jäsenestä. Verkoston toimintaympäristöä määriteltäessä huomioon tulee luonnollisesti ottaa opetusministeriö tärkeimpänä rahoittajana (resurssina) ja vastaavasti kaupungit, kunnat ja mahdolliset muut jäsenien hankkimat toiminnan alueelliset ja paikalliset rahoittajat. Verkostoon kuuluvat myös yhtä lailla toimintaan osallistuvat opettajat, taiteilijat, lapset ja nuoret. Verkoston kokoa voisi siis määrittää myös osallistuvien kuntien ja kaupunkien lukumäärän pohjalta tai ilmoittamalla kuinka montaa lasta ja nuorta koko verkoston toiminta voi koskettaa. Nämä luvut voi halutessaan suhteuttaa valtakunnalisiin kokonaislukuihin.


Verkoston toimijoiden määrittäessä toiminnan tavoitetta ja omaa organisoitumistaan sen saavuttammiseksi tehtävä voidaan tiivistää neljään osaan: Ensiksi verkoston on hankittava ympäristöstään tarvittavat resurssit. Toiseksi sen pitää omiin tavoitteisiin pyrkiessään koordinoida toimintansa muiden toimijoiden (valtakunnalliset, alueelliset, paikalliset) kanssa. Kolmanneksi verkoston tulee jakaa resurssit ja tehtävät sisällään ja ylläpitää samalla harmoniaa ja yhteistyötä jäsenten keskuudessa (kommunikaatio). Lopuksi verkoston pitää kehittää ja ylläpitää arvoja ja käsityksiä, jotka antavat ryhmälle toivoa, identiteetin ja tarkoituksen.


Samaa asiaa voidaan valottaa alueellisen innovaatiokyvykkyyden käsitteen avulla. Tämä kyvykkyys muodostuu kuudesta osatekijästä: kyvystä havaita ja tulkita toimintaympäristön muutoksia, muokata uuden tiedon pohjalta toimijoiden käytössä olevia resursseja, kyvystä hankkia aivan uusia resursseja, yhdistellä näitä resursseja kilpailukykyä edistäviksi kompetensseiksi sekä kyvykkyys välittää informaatiota ja muuntaa tietoa ja tietämystä laajassa verkostossa. Alueen innovaatiokyvykkyys on tärkeää, sillä puutteellisena se voi vaikuttaa niin, että myös yksittäisten toimijoiden innovaatiokyvykkyys voi jäädä heikoksi.


Verkoston jäsenet ovat siis tähän mennessä keskittyneet alueellisen ja paikallisen toimintaympäristönsä selkeyttämiseen ja toimintatapojen vakiinnuttamiseen. Vasta nyt on mahdollista järkevällä tavalla muodostaa käsitys siitä, mikä Taikalamppu-verkosto on valtakunnallisena verkostotoimijana, millaisia tehtäviä se haluaa ottaa itselleen, miten se niitä haluaa toteuttaa ja kuinka tämä toiminta tulisi organisoida ja resursoida.


IlkkaK

1 kommentti:

  1. Vaikka Taikalamppu on valtakunnallisena verkostona syntynyt ylhäältä annetun "käskyn" myötä, paikallisesti ja alueellisesti verkostoituminen on - ainakin Jyväskylän seudulla - lähtenyt toiminnan tasolta. Taikalamppu koostuu itse asiassa 13 verkostosta, jotka ovat kehittyneet luonnollisesti, halusta toimia yhdessä, yhteisen asian puolesta.

    Elina K

    VastaaPoista