torstai 23. huhtikuuta 2009

Strategiatyön asemointia ja aikataulua


Tässä artikkelissa hahmotetaan strategiatyön sisältöä ja prosessin etenemistä vuoden 2009 aikana. Prosessin aloitusvaiheessa luodaan suuntaviivat, joiden mukaan työ etenee; varsinainen sisältö tullaan tekemään tiiviissä keskustelussa kaikkien yksiköiden kanssa. Työ etenee tämän blogin avulla; näin strategian valmistelu toteutetaan mahdollisimman avoimesti. 


Taikalamppuverkoston kokonaisstrategiassa määritetään verkoston toimintaa, organisoitumista, (itse)arviointia ja tulevaisuutta suhteessa verkoston tavoitteisiin. Kokonaisstrategia määrittää lähinnä valtakunnan tason toimintaympäristön ja verkoston välistä suhdetta ja verkoston jäsenten välisiä suhteita (esim. kehittämistehtävät) mutta toisaalta myös jäsenten asemaa omaan paikalliseen toimintaympäristöön, jota verkoston jäsenet täsmentävät omissa osastrategioissaan. Kokonaisstrategian luomisprosessi on aloitettu ja sen ensimmäinen versio valmistuu vuoden loppuun mennessä. Strategiaa arvioidaan ja kehitetään verkoston hyväksymällä tavalla koko toimikauden ajan, strategiatyö pyritään siten pitämään jatkuvana prosessina.


Tässä työvaiheessa voidaan koota ajatuksia myös yleistä viestintästrategiaa ja laatukäsikirjaa varten (mikäli sellaiset halutaan tehdä). Keskukset itse määrittelevät omien strategiatyönsä aikataulun. Mikäli taiteenalakohtaisia strategioita halutaan laatia, niin niiden valmistuminen riippunee keskusten omien strategioitten valmistumisesta? Yleisstrategiassa tullaan ottamaan kantaa edellä mainittuihin dokumentteihin ja määritellään kuinka ne niveltyvät kokonaisstrategiaan.


Aikataulutusta

Kokonaisstrategian ensimmäisen version laatimisprosessi etenisi näin:

Alustavat sisällöt ja aiheotsikot kirjataan blogiin mielellään seuraavaan Taikalamppu-kokoukseen mennessä (Tampere 19.5.). Jos saisimme mahdollisimman aikaisessa vaiheessa koottua yhteen kaiken mitä haluaisimme strategiaan kirjata, niin tästä moninaisuudesta on helpompi tiivistää halutun kokoinen dokumentti - ja samalla mahdollisesti kirjoittaa myös laajempi katsaus.


Tampereen kokouksessa sovittaisiin siis suurin mahdollinen laajuus ja toivottavasti myös ne ydinkohdat, jotka strategiassa lausua selkeästi julki. Tätä isompaa massaa työstetään kommentoiden seuraavaan kokoukseen syyskuussa, kirjoitusvastuu on allekirjoittaneella. Tämä version tulisi olla jo "otteeltaan" sovitun kaltainen ja "massaltaan" halutun kokoinen. Tavoitteena voitaisiin pitää, että lokakuun lopun versio on jo mahdollisimman paljon tämän vaiheen lopullisen version näköinen.


Tammisaaressa 23.4.

IlkkaK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti