maanantai 27. heinäkuuta 2009

Pähkinänkuoressa

Strategiasta vielä
Strategia on saanut yleisesti hyväksytyt ja käytetyt määritelmänsä perinteisten organisaatioiden ohjenuorana, joka kertoo mihin organisaatio on menossa, miksi juuri sinne ja miten. Määritelmä sisältää vision määrityksen (=mihin menemme), mission (=miksi juuri sinne) ja kuvauksen siitä, miten sinne päästään. Uusi käsitys strategiasta korostaa myös jatkuvaa vuoropuhelua kaikkien asianosaisten kesken. Strategia ei siis koskaan tule "valmiiksi", se ei ole päämäärä, johon pyritään vaan siinä kuvataan toteutettavaa toimintaa jonka kautta organisaatio saavuttaa julkisuuskuvansa (brändi-ajattelu). Strategiakäsitys on muuttumassa yhdessä tekemisen ja dynaamisuuden suuntaan. Verkoston ollessa kyseessä strategisessa ajattelussa tämä uudenlainen näkemys korostuu. Aito verkosto on jo itsessään uusi tapa organisoida toimintaa ja verkostolle ominainen ulos suuntautuva avoin ajattelu näkyy myös sen strategiassa ja tekee siitäkin elävän.

Missio
Suomalaisten lasten ja nuorten hyvä elämä rakentuu aktiivisesta kulttuuriharrastuksesta. (Tämän saa muotoilla toisin!)

Visio 2020
Taikalamppu-verkosto on vuonna 2020 vakiinnuttanut asemansa valtakunnallisena lasten- ja nuortenkulttuurin asiantuntijaorganisaationa. Lapset ja nuoret ovat erittäin tyytyväisiä Taikalamppu-verkoston kautta toteutettuun toimintaan: niin heille tuotettuihin kulttuuripalveluihin kuin myös itse tekemisen moniin mahdollisuuksiin. Vireä ja monipuolinen lasten- ja nuortenkulttuuri ja harrastusmahdollisuudet tunnustetaan merkittävänä viihtyvyys- ja hyvinvointitekijänä koko maassa ja tämä otetaan huomioon poliittisessa päätöksenteossa kaikilla julkishallinnon aloilla ja tasoilla. Alueellinen tasa-arvo lasten ja nuorten kulttuuriharrastusmahdollisuuksissa on arkipäivää. Taikalamppu-verkoston jäsenet kokoavat alueellaan tehokkaasti lasten- ja nuortenkulttuurin tekijät ja toimijat yhteen. Suomi on kansainvälisesti huomattava lasten- ja nuortenkulttuurin tekemisen, kokemisen ja arvostamisen edelläkävijämaa.

Joitain keinoja
* Taikalamppu-verkoston jäsenet neuvottelevat aktiivisesti OPM:n sekä alueellisten ja paikallisten toimijoiden kanssa toiminnan tavoitteista, resurssoinnista ja kehittämisestä. (OPM toimii kulttuuripoliittisten linjaustensa mukaan ja pyrkii turvaamaan kulttuuripalvelujen alueellisen tasa-arvon vuoteen 2020 mennessä?)
* Kehitetään yhteistyössä esimerkiksi kulttuuriyhdistysten kanssa uusia toteuttamistapoja, tutkitaan muun muassa "rahattoman tuottamisen" mahdollisuuksia.
* Verkostossa toteutetaan ammattimaista, korkeatasoista ja innostavaa lasten- ja nuortenkulttuuria.
* Valtakunnallinnen lastenkulttuuritapahtumien kirjo kattaa kaikki taidealat ympäri maata.
* Taikalamppu-verkosto on mukana taide/kulttuurikasvatuksen täydennyskoulutuksen suunnittelemisessa ja toteutuksessa alueellisten koulutusorganisaatioiden kanssa.
* Kulttuuriopetussuunitelmien merkitystä korostetaan ja hyviä käytänteitä levitetään juuri Taikalamppu-verkoston kautta.
* Verkoston jäsenet tuottavat uutta soveltavaa tietoa koordinointi- ja kehittämistehtävistään ja tieto jaetaan verkostossa tehokkaasti.
* Verkoston tarjoaman palvelun kautta löytyy viimeisin tutkimustieto alueelta ja toiminta synnyttää uutta tutkimusta jatkuvasti.
* Haetaan aktiivisesti uusia verkostokumppaneita. (Voisiko esimerkiksi läänintaiteilijoiden toimenkuvaan liittää lasten- ja nuortenkulttuurin kehittäminen oman erityisalansa alla? Taidanpa tehdä nopsan kartoituksen kollegoiden kesken aiheesta - aika moni länkkäreistä tekee työtään lasten ja nuorten kanssa...)
* Lapset ja nuoret otetaan mukaan suunnittelemaan ja arvioimaan toimintaa.
* Kulttuurityön vaikuttavuuden mittarit saadaan kalibroitua päättäjien kanssa.

1 kommentti:

  1. Kritisoisin hieman missiossa sanavalintaa "kulttuuriharrastus". Esimerkiksi Kulttuuriaitassa ei ole juurikaan lasten vapaa-aikaan sijoittuvia toimintoja, jotka voisi siis lukea harrastuksen tukemiseksi. Kulttuuriaitta pyrkii enemminkin tuomaan taiteen ja kulttuurin lapsen elämän kaikille osa-alueille osaksi kasvua, oppimista, leikkiä, itseilmaisua jne. Toiminta keskittyy kouluihin ja päiväkoteihin.

    Elina K, Jyväskylä

    VastaaPoista