perjantai 31. heinäkuuta 2009

Lukuohje 31.7.2009

Taikalamppu-strategian tarina

Mission taustaa: Lapsella ja nuorella on Suomessa perustuslaillinen oikeus kulttuuriin. Kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus.

Missio: Taikalamppu-verkosto lisää suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia tuottamalla heille laadukkaita kulttuuripalveluja ja tekemällä heidän kanssaan yhdessä lasten ja nuorten kulttuuria.

Taikalamppu-toiminnan oikeutus tulee olla yksinkertainen. Edellä se on kirjattu yhdellä mahdollisella tavalla painotettuna. Keskiössä on lapsen ja nuoren oikeus ja etu. Ei kai se mikään muu voi ollakaan. Taikalamppu-verkoston tavoitteena on konkretisoida ja organisoida missio yksinkertaisesti ja tehokkaasti. Taikalamppu-verkoston kautta resurssit kootaan yhteen vaikuttavimmalla tavalla.

Strategian tulee antaa lupaus ja esittää miten tämä lupaus täytetään. Voimme puhua strategiassa myös tunnelmasta ja tarinasta. Taikalampussa meidän kannattaa käyttää valoa metaforana toiminnan ja tuloksen kuvaamisessa sekä strategian tarinassa ja visualisoinnissa. Taikalamppujen toiminnan strategiassa ei kerrota organisaatioiden tarinaa vaan sitä kuinka kulttuurin ja taiteen tekemisen hehku näkyy lapsissa ja nuorissa. Tähän mennessä tehdyt arviointiraportitkin on nimetty "Taikalamppujen valossa" ja "Taikalamppujen loisteessa". Arviointiraportit kertovat kuitenkin organisaatioiden tarinaa - kuten opetusministeriö on tilannut. Taikalamppu-strategia tulee nimetä "Tuhansien taikalamppujen säihkeessä", jolloin lähestytään toiminnan oikeutuksen ydintä: säihkettä osallistujien silmissä ja korostetaan verkoston laajuutta ja syvyyttä. Oleellisinta on saada palo lasten ja nuorten okulaareihin, heidän kanssaan ruohonjuuritason kulttuurityötä tekevillä sitä usein onkin mutta ei olisi pahitteeksi, jos samaa taikasäihkettä löytyisi myös (valtion) hallintohenkilöidenkin silmäkulmasta.

Strategian visuaalisessa ilmeessä voitaisiin käyttää uudenlaista lamppua, joka muistuttaa ulkomuodoltaan päivänkakkaran kukintoa ja joka kokoaa energiansa ympäristöstä (politiikkapuheesta, ihmis- ja kulttuurikasvatuskäsityksestä, tiloista ja laitteista) ja ihmisten aktiivisesta toiminnasta. Lampun hehkuva osa muodostuu yhdessä sovituista tavoitteista. Terälehdissä konkretisoituvat ne toimintajärjestelmät (resurssit ja keinot), joiden avulla kukin taikalamppujäsen toteuttaa yhteistä tehtävää omalta osaltaan. Ympyrän muodossa kuvattu järjestelmä palautuu ihmissilmään. Taikalamppukukkien valo loistaa siellä, missä sen pitääkin.

Junassa matkalla Hyvinkään taidemuseon Todellisuuden taju -näyttelyyn 30.7.2009
Ilkka

2 kommenttia:

  1. Hei,
    eikö strategia ole kuitenkin päämäärän osoittava suunta,jossa keinotkin voi olla kirjattuna? Se ei niinkään ole lupaus, vaan enneminkin toive..tosin vahva ja voimakas sellainen.

    Päivi, Pori

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti. Keinotkin strategiassa mainitaan ja kyllä ne ovat tuossa tekstikappaleessakin mainitaan. Käytän termiä toimijntajärjestelmä, jossa yhdistyvät resurssit ja keinot, joiden avulla tavoite on ymmärryksemme mukaan saavutettavissa.

    Ilkka

    VastaaPoista