keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Strategian rakenteesta ja sisällöstä pohdittua Kulttuuriaitassa

Kulttuuriaitan taidekasvatuksen asiantuntijatyöryhmän kokouksessa 11.5.09 nousi esiin joitakin asioita strategian rakenteeseen ja sisältöön liittyen. Mitäs olette muut näistä mieltä?

1
Strategiasta pitää käydä ilmi vision lisäksi ”strategiset menestystekijät”, jotta saamme työkaluja vision toteuttamiseen. Nyt sisältörungossa on kohdaksi 3 merkitty ”ORGANISOITUMINEN (visio)” ja kohdaksi 4 ”ITSEARVIOINTI”. Pitäisikö tässä kohdassa miettiä liittyykö Taikalamppu-verkoston visio ainoastaan verkoston järjestäytymiseen vai onko hyvä organisoituminen ja verkostoituminen kenties yksi menestystekijä meidän vision toteuttamiseksi? Mikä se meidän visio oikein on? Jos Taikalampun visio saadaan selkeästi kirkastettua ”Organisoituminen”-otsikon alle, pitäisikö kohta 4 omistaa näiden menestystekijöiden määrittämiselle? Itsearviointi on sitten keino seurata noiden menestystekijöiden toteutumista eli tuo ”ITSEARVIOINTI” voisi olla alaotsikkona tässä kappaleessa.

2
Toiminnan arvot ja keskeiset käsitteet (kohdat 2 / b ja c) menevät osittain päällekkäin. Esimerkiksi lapsilähtöisyys voisi olla avattuna toiminnan arvoissa. Myös muiden käsitteiden määrittely on pitkälti verkoston arvojen määrittelyä.

3
On määriteltävä, mitä julkisuudella tarkoitetaan (kohta 2/f). Ryhmässämme nähtiin erityisen tärkeänä verkoston toimiminen julkisen keskustelun herättäjänä. Miten onnistuisi?

4
Kohtaan 3 voisi lisätä myös kansainvälisen yhteistyön ja selvityksen Taikalampun ja taiteen perusopetuksen suhteista (tämä on herättänyt julkisuudessakin keskustelua).

5
Verkostoitumisprosessin kuvaamisessa (kohta 3/h) tuotava esiin erityisesti se, kuinka verkostoituminen (ainakin paikallisesti ja alueellisesti) on lähtenyt toiminnasta eikä instituutioista käsin.

6
Julkisuuskysymysten ja organisoitumisen kohdalla keskusteltiin myös Taikalampun merkityksellisyydestä valtakunnallisena toimijana. Kun isompi, järjestäytynyt organisaatio vie yhteisiä asioita eteenpäin, se lisää asian arvoa byrokratian rattaissa ja julkisuudessa. Pohdimme, pitäisikö Taikalamppu-verkostolle nimetä ”hallinnollinen kärki” (esim. puheenjohtaja). Ja asiassa mentiin vielä pidemmälle, kun pohdittiin oman taidetoimikunnan perustamista lastenkulttuurille. Voisiko Taikalamppu-verkosto vaikuttaa tähän?


Elina Kesäniemi
Kulttuuriaitta

1 kommentti:

  1. Tähän unohtui laittaa yksi huomio vielä... Eli pitäisikö strategiassa myös avata suhdetta kulttuuriseen nuorisotyöhön?

    Elina K
    Kulttuuriaitta

    VastaaPoista