keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Strategiatyöryhmä Tampereella 19.5.

Strategiatyöryhmän pohdinnan tuloksena Tampereen kokouksessa 19.5. syntyi seuraavia ajatuksia:

Strategiatyön ydin on määritellä valtakunnallisesti Taikalamppu- verkoston paikka lastenkulttuurin kentällä. Mikä on verkoston erityistehtävä ja millaiseksi organisaation on muodostuttava, jotta tähän tavoitteeseen päästään?

Laajassa ja harvaanasutussa Suomessa paikkakunnat ja alueet ovat erilaisia ja tämä näkyy Taikalamppu- keskusten toiminnassa ja paikallisessa organisoitumisessa. Taikalamppu- keskusten hallinto ja toimintatavat ovat muotoutuneet itse kuinkin alueen tarpeista lähteviksi. Lapin lastenkulttuuriverkoston haasteet ovat omanlaisiaan ja tiheään asutun Helsingin ja Vantaan haasteet taas omanlaisiaan.
Tämä monimuotoisuus on myös Taikalampun voima. Toiminta voi joustaa, elää tarpeiden mukaan ja löytää jokaiselle alueelle sopivimmat keinot.

Tästä syystä myös verkoston kokonaisstrategiaa tehtäessä keskusteluun nousee vahvasti tapa etsiä yhteistä visiota paikallisuudesta käsin. Yhteinen strategia löytyykin juuri tästä lähestymistavasta.

Työryhmän mielestä on pyrittävä siihen, että Taikalamppu- toiminta kattaa tulevaisuudessa koko maan. Myös opetusministeriön päätös ottaa kolmannelle toimikaudelle mukaan alueellisesti toimivia keskuksia on samansuuntainen viesti.

Koko maan kattava verkosto ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisella paikkakunnalla tulisi olla oma Taikalamppu- keskus. Parempi olisi pyrkiä siihen, että nykyiset keskukset voivat kehittää sellaisia toiminnan tapoja, että ne ovat laajalla alueella käytettävissä ja
saavutettavissa niin haluttaessa. Käytännön menetelminä tällaisia tapoja ovat taidetarjottimet, ostopalvelukäytännöt, tilaaja-tuottaja- malli, kulttuuriopetussuunnitelmat, koulutus ja seminaarit.

Strategiassa on otettava selkeästi kantaa myös resursointikysymyksiin.

Taikalamppu- verkoston syntymisen alkusysäyksenä on opetusministeriön lastenkulttuuripoliittinen ohjelma (2002).
Opetusministeriön Kulttuuripolitiikan strategia 2020 - asiakirjassa (2009) linjataan ministeriön roolia ja tehtäviä tulevaisuuden kulttuuripolitiikassa.
Taikalampun strategiaa tulee tehdä nämä strategiat ja niiden tavoitteet huomioiden.

Marjo T-N Kulttuuriaitta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti